Roeiseizoen 2000/2001 afgesloten (1 juli 2001)

En weer een seizoen voorbij. Na afloop van de NSRF werd het roeiseizoen traditioneel afgesloten met een etentje bij '1890' en vervolgens het uittrainingsfeest op de Bosbaan. Dankzij een door mij verloren weddenschap met de dames 2x, konden de dames en heren van Tweedejaars Zwaar gratis drinken tijdens het feest. Ik zou namelijk het bier betalen, indien óf de dames een blik zouden trekken op de NSRF, óf de heren er 2 zouden trekken. En het laatste geschiedde, met 2 uitstekende overwinningen in de beginnelingen skiff en de nieuwelingen tweezonder.

Terugkijkend kan ik het seizoen als zeer geslaagd beschouwen: 3 overwinningen voor Tweedejaars Zwaar, terwijl zij het grootste deel van de wedstrijden in het Senioren A-veld gestart hebben, en een uitgeselecteerd dames tweetal, dat liet zien dat wilskracht en enthousiasme basiselementen zijn voor goede prestaties. Verder wil ik de roeiers en roeisters van harte bedanken voor de in een megafoon veranderde mobiele telefoon!

Ik wens alle roeiers van Tweedejaars Zwaar, de dames van de Eerstejaars Damesch 2x, onze stuurvrouwen Binh en Maureen, (assistent)coach van de dames, Geert-Jan, en natuurlijk bovenal mijn medecoach Maaike een prettige vakantie! 

Foto's NSRF en uittrainingsfeest


Blikken 2JZ op de N.S.R.F.! (30 juni/1 juli 2001)

Net als vorig seizoen werden er 2 blikken op de zaterdag van de N.S.R.F. getrokken: in de N2- door Tamar en Erik Jan en later die dag door Pasqual in de B1x. Overigens was de locatie een opvallende: de Sloterplas in Amsterdam-West. Een mooie locatie voor de toeschouwers, maar voor de roeiers iets minder ideaal door de grootte van de plas en de door de wind opgestuwde golfjes. Tevens was de wedstrijdafstand niet 2 km., maar 1750 meter.

N2- Als eersten waren op zaterdag (invaller) Tamar en Erik Jan aan de beurt voor de N2-. Matig roeiend in hun voorwedstrijd wisten zij desalniettemin de finale te halen. Daarin moesten zij het ondermeer opnemen tegen het zilveren dubbeltwee-duo van Atlanta: Pepijn Aardewijn en Maarten van der Linden. Na 1500m. bleek in de finale echter, dat ook deze iets corpulentere lichte snikkels niet opgewassen waren tegen de strak roeiende Okeanos/ZZV-combi! Op dat moment hadden zij een bootlengte of meer voorsprong op de rest van het veld, welke zij niet meer afstonden! De tijden over de 1750 meter waren 6'20,46" en 6'21,01" (omgerekend naar 2000m. is dit respectievelijk 7'14,81" en 7'15,44").

SA4+ Door de afwezigheid van Erik Jan (N2-), werd een beroep gedaan op Erik Landman om mee te starten in de SA4+, samen met Maureen als stuurvrouw. Het was een directe finale tegen een Gysa/Triton/Skadi-combi (m.n. geformeerd uit uitvallers tijdens de selectieweek van de roeibond) en Lagaaien. De ploeg eindigde als nipt als laatste, maar op 3 seconden oftewel amper een bootlengte van de winnaars! De tijd van 5'41,03" zou omgerekend een PR zijn geweest op de 2 km., 6'29,75", hetgeen aangeeft dat er best hard gevaren werd.

B1x De grootse grap van het weekend kwam van Pasqual. Op zijn verzoek was hij ingeschreven voor het beginnelingen skiff-veld. In de voorwedstrijd verbaasde hij zich al over het gemak waarmee hij de finale wist te halen. De 2e voorwedstrijd werd overigens overgevaren, aangezien deze na ca. 1500m. werd afgevlagd door de kamprechter; 2 skiffeurs leken op elkaar in te gaan varen. In de finale kwam Pasqual als 2e langs de tribune, met nog circa 300 meter te gaan. In de voorbespreking was nog speciale aandacht voor het laatste, door de golven bemoeilijkte, stuk besteed, aangezien Pasqual met zijn bootgevoel wellicht als één van de weinigen nog in staat zou zijn om daar te versnellen. En aldus geschiedde! Hij reupte er vrolijk op los, maar passeerde daarmee de skiffeur van Euros en klaarde op eigen houtje de klus. Zijn tijden waren 6'40,00" en 6'37,52" (omgerekend 7'37,14" en 7'34,31").

O4- Door de afwezigheid van Pasqual (B1x), werd een wederom een beroep gedaan op Tamar om mee te roeien, ditmaal in de O4-. De start was redelijk, maar uiteindelijk roeide Aegir wederom sneller en viel de Okeanos/ ZZV een 4e plaats ten deel; overigens zonder ooit met Tamar aan boord getraind te hebben, laat staan op slag. Daarnaast was het voor Erik Jan en Tamar respectievelijk al de 3e en 4e keer dat zij roeiden die dag.... De eindtijd was 5'41,77" (omgerekend 6'30,59"), bijna 12 seconden achter Aegir, maar terdege strijdend om de 2e plaats met Gent en Gyas.

SA4- Zondag was de ploeg weer in de vaste opstelling bijeen en trof zij Erik Landman ditmaal als tegenstander aan in een combi met Skoll en Nereus. Deze combi was duidelijk een maatje te groot voor de rest van het veld en met een achterstand van bijna 11 seconden legde 2JZ beslag op de 4e plek in 5'43,76"(6'32,87"). Ondanks de achterstand was het roeien duidelijk degelijker dan de eerder verroeide voorwedstrijd in de O4+.

O4+ De laatste finale van het roeiseizoen 2000/2001 was de Overgangsklasse vier met stuurman; in ons geval met stuurvrouw Binh Thang. In de voorwedstrijd ging het redelijk gemakkelijk in 5'45,00" (6'34,29"). Een 2e plaats en daarmee voldoende voor een finaleplaats. Er werd in de finale wederom een goede race gevaren en een 3e plaats behaald in 5'49,43" (6'39,35"), achter Aegir en Triton. Desalniettemin een prima afsluiting van het jaar!

Foto's NSRF en uittrainingsfeest


Goed roeiende 2x/4x besluit seizoen (29 juni/1 juli 2001)

In tegenstelling tot de heren van Tweedejaars Zwaar besloten de dames op vrijdagavond mee te doen aan de Argo Sprint. In het Dames Nieuwelingenveld moesten zij allereerst een voorwedstrijd varen, ondermeer tegen hun 4x-partner Asopos/Njord. Na een goede start volgden enkele wilde 100 meters, maar werd wel een finaleplaats gepakt. In de finale speelden de 2x geen echte rol van betekenis, ondanks dat hun roeien beter was dan in de voorwedstrijd.

DB2x Op zaterdag moest er allereerst aangetreden worden in het dames beginnelingen veld. De dames roeiden zeker niet slecht, maar een tweetal ouderejaars-combi's en het bekende duo van Laga beletten de dames een plaats in de finale. Wel werd Triton weer eens op ruime achterstand gezet. De tijd, 7'00,71", zou omgerekend uitkomen op 8'00,81", hetgeen een duidelijk nieuw PR zou zijn geweest!

DN4x Aan het eind van de dag werd het bijgeschreven nummer DN4x gestart, samen met de 2x van Asopos/Njord. De week ervoor hadden de dames samen een training gedraaid op de Bosbaan, dus echt op elkaar ingespeeld waren ze niet, maar het liep in de training best goed. In de (directe) finale waren nog 2 Okeanos-roeisters vertegenwoordigd in andere combi's. De wedstrijd zelf was eigenlijk een soort dubbele wedstrijd, waarbij zich een strijd ontspon tussen de ouderejaars combi's in hun gele Empachers en iets daarachter de strijd tussen de eerstejaars roeisters: Okeanos/Asopos/Njord en Asopos/Triton. Uiteindelijk won laatstgenoemde ploeg de strijd om de 3e plek met circa een bootlengte. De tijd van de dames was 6'37,35" (omgerekend 7'34,11").

DN2x Op zondag, de laatste dag van het seizoen, stonden de dames al zeer vroeg (8:15 uur) voor een zeer moeilijke opgave: finale DN2x proberen te halen.Ook ditmaal werd het veld voornamelijk gevuld door ouderejaars (combi's) en het was dus ook niet verwonderlijk dat de dames de finale niet wisten te halen. Het roeien was echter goed en ondanks het verlies waren de dames best opgewekt. In een tijd van 7'14,70" (omgerekend 8'16,80") besloten zij hun laatste wedstrijd van het seizoen en werkten zij reeds om 9 uur 's ochtends hun eerste, welverdiende, bier naar binnen.... Overigens werd de finale later die dag gewonnen door Euros, met daarin mijn ex-pupil Miranda, een 5ejaars wedstrijdroeister.


Tweedejaars Zwaar overall 4e in Pink Roccade Challenge Cup (16/17 juni 2001)

Na een mindere ZHRB was het tijdens de ZRB tijd voor een sportieve revanche. Wederom zouden, gelijk de Hollandia, 5 afstanden gevaren worden, van 500m. tot 2000m. De openings-timetrial werd goed gevaren, waarbij slechts 4 seconden op nummer 3 en 4 werd toegegeven (in een nieuw PR van 6'24,80").

Daarna werd de B-finale 1000m. gevaren tegen Proteus. Na een snelle start pakte Proteus al snel een bootlengte, maar na 500m. had 2JZ zich terug gevochten tot op een halve bootlengte! Daarna versnelde de zeer ervaren Proteus-ploeg en pakte het uiteindelijk een bootlengte op 2ZJ. Desalniettemin tevredenheid na een goed gevaren race in 3'08.33, wederom een nieuw PR!

De 1500m. werd gevaren tegen Gyas. Weer nekte de trage start 2JZ, want de bootlengte die ze verloren in de eerste 15 halen, werd niet meer echt uitgebreid door Gyas. 2JZ was echter ook niet bij machte om de boot voorbij Gyas te roeien en finishte in 4'50,30".

Zondag zou de B-finale 2000m. gevaren worden tegen Gyas, maar door de terugtrekking van Skoll werd het een volledig gevulde A-finale met 4 ploegen: Nereus, Proteus, Gyas en Okeanos. Groot was de verbazing van de coaches, toen zij zagen dat 2JZ niet zoals gebruikelijk een bootlengte liet liggen in de start, maar direct meeroeide met de andere ploegen! Op de 1000m. lag de ploeg zelfs nog tweede, op ruim een bootlengte van Nereus en nipt voor Proteus. Daarna versnelde Proteus zichbaar en schoof voorbij 2JZ. Gyas werd ondertussen echter op ruime achterstand geroeid en dat leverde Okeanos een zeer verdiende 3e plaats op in 6'33,76".

De afsluitende 500m. zou tevens de scheidsrechter zijn qua puntendeling voor de Challenge Cup. Er kon nog een derde plek in het eindklassement van de Challenge Cup behaald worden, maar dan moest één der andere PRCC-ploegen (i.c. Nereus en Gyas) verslagen worden. Na de start, een mindere dan tijdens de 2000m. dezelfde ochtend, liep de achterstand echter op tot ruim een bootlengte op de concurrentie. Vooral technisch bleek dat het verschil nog duidelijk aanwezig was met de andere ploegen. Het resulteerde in een vierde plek in 1'36,22".

Overall werd door Tweedejaars Zwaar een verdienstelijke 4e plaats in de Challenge Cup behaald. Veel belangrijker was echter, dat Tweedejaars Zwaar tijdens de Z.R.B. liet zien, dat ze duidelijk progressie geboekt hadden. Op alle afstanden was de achterstand op nummer 1, Nereus, kleiner geworden en met name op de langere afstanden, gemeten ten opzichte van de Hollandia. Kijken we naar de eerste wedstrijd van het seizoen, dan zien we dat Nereus 1 daar zelfs bijna een halve minuut harder voer. Kortom, een duidelijke stap ter realisatie van de doelstelling van Tweedejaars Zwaar: Leren roeien! 

Foto's van de ZRBUitslag Challenge Cup H4- Z.R.B.

(inclusief eindpositie)

ZRB resultaat

Ploeg

2000m.

1000m.

1500m.

2000m.

500m.

Pun- ten

Eindstand PRCC

Eindplaats PRCC

1

Nereus 1 6'14,26" 2'58,33" 4'39,34" 6'22,29" 1'30,95" 18 52

1

2

Gyas 6'20,54" 3'06,49" 4'47,21" 6'39,36" 1'34,05" 15 39

2

4

Skoll

6'13,46" 2'59,99" 4'38,25" - - - 30

3

3 Okeanos 6'24,80" 3'08,33" 4'50,30" 6'33,76" 1'36,22" 13,5 28,5

4

- Aegir - - - - - - 19

5

- Skøll2 - - - - - - 16

6

- Nereus2  - - - - - - 14

7

- Laga - - - - - - 11

8

- Nereus3  - - - - - - 8

9

- Skøll3  - - - - - - 5

10

- Triton  - - - - - - 4

11

 

Leuk was verder het eerste blik voor 2 ex-ploeggenoten van Tweedejaars Zwaar: Jelle en Michel. Zij wonnen met Binh aan de stuurtouwtjes op de Z.R.B. de Beginnelingen 4+!


Eerstejaars Zwaar gefeliciteerd!


Wisselende prestaties Damesch Dubbeltwee, inclusief PR (16/17 juni 2001)

Na een niet vlekkeloze treinreis, lang leve de NS, arriveerden de dames rond het middaguur op de roeibaan, klaar voor hun voorwedstrijd DB2x. Vanuit de start nam het nog niet eerder geziene DDS de leiding en de dames namen de tweede plaats in, daarbij op de hielen gezeten door het voorheen doorgaans sneller varende Viking. Op de laatste 500m. wist Viking zich echter alsnog langszij en over de dames heen te roeien. Weliswaar hadden ze uitstekend geroeid en daar waren de dames zeer content mee, maar ondanks een sterk nieuw PR (8'08,45") en een 3e tijd overall, zagen de dames een finaleplaats aan zich voorbij gaan.

Zondag werd DN2x gestart in een veld van totaal 10 ploegen. Ditmaal stond er een lichte tegenwind en een nieuw PR was niet te verwachten. De voorbereiding verliep niet bepaald vlekkeloos, aangezien één der motorbootjes van de kamprechters besloot een golf te creëren die de boot half onder water zette. Met alle macht werd het water met caps en dweilactiviteiten uit de boot verwijderd. Hierdoor bleven de dames niet echt warm en lekker inroeien was er niet bij. Toen er ook nog een regenbui overheen kwam en de start werd uitgesteld in verband met materiaalpech, waren de dames reeds afgekoeld dat een goede race zeker niet makkelijker werd. Zij eindigden als 4e in een tijd van 8'40,66". Technisch was het minder dan de dag ervoor en het was meer werken dan (technisch) roeien. De intentie was goed, de uitvoering helaas minder dan de dag ervoor.

Al met al dus een zeer goede zaterdag en een mindere zondag. Desalniettemin toont het nieuwe PR wel aan dat er nog steeds zeer veel progressie wordt geboekt!


Matige resultaten 2JZ tijdens ZHRB (1/2 juni 2001)

Zaterdag moest 2JZ een directe finale O4- varen tegen Triton en Euros. 's Ochtends werd er nog wat getraind en daarna werd de finale gevaren aan het eind van de dag. In de tussentijd bivakkeerde de ploeg, samen met de Damesch Dubbeltwee, in een huisje op 50 meter van de baan op recreatiepark 'de Beekse Bergen'. De finale begon chaotisch. Triton en 2JZ lagen in baan 3 en 4 vlak naast elkaar en bij de start lag de punt van Triton reeds richting 2JZ. Toen Martijn ook nog een mishaal maakte bij de start, was een botsing een logisch gevolg en moest de wedstrijd afgebeld worden. Overigens bleek later, dat bij de botsing het roertje van Triton enigszins verbogen was. In de tweede start raakte 2JZ direct achterop en worstelde eigenlijk meer met zichzelf dan met haar tegenstanders. Een hoge oprij-snelheid, een slechte inpik en een  wisselend (te laag) tempo zorgden voor een laatste plaats, terwijl Euros met het blik naar huis ging.

Zondag stond een zeer zware klus op het programma: de voorwedstrijd O4+. Weliswaar werd hetzelfde nummer tijdens de Martini nog gewonnen, maar nu waren er meer goeie concurrenten en uitgerekend de zwaarste concurrentie zat in dezelfde voorwedstrijd: Laga en Triton. Er waren echter 3 voorwedstrijden met 3 ploegen voor een finale van 4 ploegen, oftewel alleen de winnaar van iedere voorwedstrijd, plus de snelste 2e zouden naar de finale gaan! Na een goede start moest 2JZ toezien hoe Laga en Triton om de eerste plek in de voorwedstrijd streden. Weliswaar werd er weer iets beter geroeid, maar ondanks de 3e tijd overall was er geen finaleplaats voor 2JZ.

Daarmee kwam tevens een eind aan een minder weekend van 2JZ. Laten we hopen dat de ZRB in de 4- voor de Pink Roccade Challenge Cup weer beter gaat!


Damesch Dubbeltwee presteert uitstekend (1/2 juni 2001)

Tijdens de ZHRB moest de D2x het op zaterdag in de voorwedstrijd DB2x opnemen tegen Okeanos skiffeuze Irene met een Vidrate en een Triton (ouderejaars) dubbeltwee. Na een zeer snelle start moesten de dames het, tegen een harde wind in beukend, helaas afleggen tegen de andere koppels, waardoor de finale niet bereikt werd.

Op zondag was er een revanche mogelijkheid, aangezien er in de voorwedstrijd DN2x wederom tegen Triton werd gevaren. Oorspronkelijk zou ook Viking er nog bij gelegen hebben, maar zij hadden zich op het laatste moment terug getrokken. Na een slechte start ten gevolge van een mishaal, leverden de D2x bijna een bootlengte in, maar zoals afgesproken kropen de Damesch direct 'tegen de Triton dames aan' en liepen direct weer in en vervolgens rap over de Triton 2x heen! Bij de 1000m. was er al een gaatje en dit werd zienderogen uitgebouwd tot zo'n 5 bootlengten. De laatste 500m. konden zelfs het tempo en de kracht naar beneden gebracht worden, gezien de riante voorsprong. Overigens hadden ze hier nog wat moeite mee, want ook de Damesch zelf hadden dit niet verwacht.
De finale zou in principe moeilijk zijn, aangezien de Nereus/Willem III combi 's ochtends had laten zien veruit de snelste te zijn. Daarnaast sloegen, bij de start in baan 2, bij de Damesch de golven al naar binnen, terwijl de concurrenten in baan 3 en 4 profiteerden van extra luwte van de wal. Tot grote verbazing van de coaches was echter de start formidabel en rond de 500m. lagen de Damesch eerste! Er flitste van alles door mijn hoofd: "Ze gaan hier toch geen blik trekken?!"", "Waarom vaart Asopos, onder de wal varend en niet gehinderd door golven, niet harder?!" en "Waar blijft Nereus/Willem III?". Rond de 750m. begon Asopos aan te zetten en te profiteren van beter water. Ondanks enkele stukken waarin het enorm goed liep, zelfs met harde tegenwind, kon de Asopos dubbel niet bijgehouden worden. Helaas, maar de prestaties van de Damesch was desalniettemin fantastisch! Het slechtste water en dan zo partij geven! Chapeau!

Jammergenoeg eiste de race dusdanig veel van de Damesch, dat Leontine met een blessure de laatste 250m. van de race uitroeide. Direct werden de Damesch opgevangen door een ex-ploeggenootje, -coach en -stuur en zocht Carolijne tevergeefs naar een dokter/fysio; deze was echter aan de andere wal.... De tweede plek in de DN2x kon echter niemand hun meer afnemen!


Damesch Dubbeltwee toont constante lijn (19/20 mei 2001)

De tweede wedstrijd voor de Damesch Dubbeltwee waren er helaas geen voorwedstrijden, noch voor de DN2x op zaterdag, noch voor de DB2x op zondag.

Op zaterdag, tijdens de directe finale DB2x, kwam de ploeg goed op snelheid uit de start, maar de harde zijwind zorgde voor dusdanig veel onrust, dat het duo heel moeilijk in een goed ritme kon komen. Desalniettemin wisten de damesch een nieuw PR neer te zetten in 8'24,25", een verbetering van circa 4 seconden en nog maar 10 seconden boven de doelstelling.

Op zondag werd tegen exact hetzelfde veld gevaren en in grote lijnen was ook de uitslag gelijk. Gyas won met overmacht, Asopos en de ouderejaars combi Asopos/Njord verdeelden zilver en brons, Laga werd vierde, de damesch vijfde en tenslotte Triton wederom zesde. De start was nog beter dan de dag ervoor en na 100 meter lagen ze zelfs tweede! Technisch werd beduidend beter gevaren dan de dag ervoor, maar door een iets te snelle eerste 1000m. kwam een echte eindsprint er niet meer uit. De damesch vochten hard en wisten daarmee wederom hun PR aan te scherpen, ditmaal tot 8'20.79".


Blik Tweedejaars Zwaar tijdens Martini/NK (19/20 mei 2001)

"Maar gaat het ook hard?" Gevleugelde woorden van een oud-Okeanied, die wij, als Tweedejaars Zwaar, nog steeds een warm hart toedragen. Dit weekend heeft 2JZ, gestuurd door Maureen van Dijke, laten zien dat het inderdaad hard gaat, door met slechts 1 training in de 4+, gecombineerd met een voorwedstrijd SA4+ (waar op 0,4 sec. de finale werd gemist...), het overgangsveld met overmacht aan te vegen! Het begon zoals gewoonlijk met een korte rustperiode tijdens de start om de concurrentie nog enige kans te geven. Daarna begon de motor te draaien, werden de halen scherper en de koplopers, Gyas, Amphitrite en Skadi werden bijgehaald. Amphitrite vond het na 500m. welletjes en besloot zich wat af te laten zakken, In baan 3 en 4 roeiden Gyas en Skadi zij-aan-zij door, terwijl wij in baan 8 mee gingen. Toen na 1250 meter de 20 halen techniek werden ingezet, gevolgd door een tempo- en krachtsteigerung van ruim 500 meter, pakte 2JZ rap een ruime bootlengte voorsprong, welke richting finish alleen maar groter werd: BLIK in een tijd van 6'40.98".

Maureen bedankt! 

Ik realiseer me dat we eigenlijk net een juniorenelftal van Ajax zijn. Die voetballen doorgaans een niveautje hoger, aangezien het eigen veld te weinig uitdagingen biedt. Hoewel, eigenlijk zijn we nu met Pasqual en Maarten pas voor 50% een overgangsploeg....

Overigens was ook zaterdag weer een nieuwe ervaring, aangezien 2JZ voor het eerst een Senioren A finale wist te bereiken in de sterk bezette Pink Roccade Challenge Cup; tevens een nummer van het NK. Verder wist 2JZ geen potten te breken in de finale, maar er werd wel weer een PR aangescherpt. Eerst met 6'34.04" in de voorwedstrijd en daarna met 6'31.46" in de finale.

Zondagochtend werd ook nog de voorwedstrijd Senioren A vier met stuurman gevaren, een NK-nummer. Een derde plaats moest behaald worden voor de finale, maar dit werd op 0,4 seconden gemist, terwijl ook nummer 2 slechts op 0,8 seconden lag! Jammer maar helaas was 6'48.78" net niet genoeg.


Goed debuut Damesch Dubbeltwee (5/6 mei 2001)

Hoewel de Eerstejaars Dames Dubbeltwee amper anderhalve week in de 2x zat, werd besloten om toch de Hollandia te starten. Tijdens de eerste trainingen werd al duidelijk dat er best potentie in de dames zit en daarnaast zou het een goede graadmeter zijn. Tevens werd tijdens de Hollandia het time trial systeem gehanteerd, zodat ze 2x zonder tegenstanders en 2x met tegenstanders zouden varen. Helaas bleek het veld op beide dagen echter kleiner dan 6 ploegen en daarmee vervielen ook de time trials.....

Tijdens en voorafgaand aan de Hollandia werden de dames (met name) begeleid door het coachkader van Tweedejaars Zwaar: Maaike en ik. Op zich een wat vreemde combinatie, zware mannen en een dames dubbeltwee, maar dit had tal van redenen, zoals: coaching tijdens trainingen, trainingsschema's en natuurlijk niet te vergeten de beloofde koekjes, zoals overheerlijke brownies en appeltaart tijdens de Hollandia!

Het op het laatste moment vervallen van de time trial, één van de 7 ploegen trok zich op het laatste moment terug, was niet in het voordeel van de dames. Nu moesten zij lijdzaam afwachten tot 4 uur 's middags om antwoord te krijgen op de brandende vraag: "Kunnen we meekomen met het veld?". Dit kostte enkele nagels, maar om 4 uur was het dan zover: finale DSA2x met 5 tegenstanders.... De vlag daalde en daar vertrokken de dames. De starthalen waren goed, totdat er in de daaropvolgende 10 halen een vervelend balletje in de baan sprong. Plotseling werden de dames teruggeworpen in het veld. In het daaropvolgende stuk van de race, ca. 1900m., werd een uitermate spannend gevecht geleverd met de dames van Laga (begeleid door Eeke van Nes). Metertje voor...., metertje achter...., tot aan de finishlijn! Het bleek dat de dames het eerste gevecht hadden gewonnen op 4 honderste van een seconde! Het was dan ook niet verwonderlijk dat de dames straalden toen zij dit hoorden. En terecht! Weliswaar een 5e plek, maar de eerste klap was uitgedeeld.

Maar één zwaluw maakt nog geen zomer. Zondag moesten zij tegen praktisch hetzelfde veld, ditmaal totaal 5 ploegen. Maar de grootste problemen kwamen onverwacht uit een geheel andere hoek. Na het oproeien stond namelijk het water werkelijk tot aan de slidings in de boot! De harde wind en de golven hadden veel water naar binnen doen slaan. De boot werd snel omgekeerd en vervolgens stapten de dames weer in. Tijdens de start waren er geen problemen van overstekende balletjes. Enigszins verbaasd bemerkten zij dan ook na ca. 250m. dat zij 3e lagen van de 5 ploegen! Vervolgens werd het roeien richting finish steeds moeilijker door de harde meewind en de meerollende golven. Laga kwam nog over hun heen, maar anderzijds werd de Asopos/Njord gepakt en zodoende behield de dubbeltwee haar uitstekende 3e plek.

We mogen dus stellen dat het debuut van de dames goed was en na wat meer trainingen varen ze zeker mee om de eerste plek in hun veld!


Opgaande lijn Tweedejaars Zwaar tijdens de Hollandia (5/6 mei 2001)

Nadat de Blauwvinger definitief in de wilgen was gehangen, werd er verder getraind in de 4-. Weliswaar was de eerste wedstrijd voor de Pink Elephant Challenge Cup niet echt een succes, maar desalniettemin werd besloten om in dit zware veld te blijven. Tijdens de week voorafgaand aan de Hollandia werd al steeds beter gevaren, maar helaas waren de weergoden Tweedejaars Zwaar niet gunstig gezind tijdens de Hollandia: op beide dagen een (te) harde wind mee. Niet bepaald het door Tweedejaars Zwaar gewenste weer.

Tijdens de 1900m. time trial hadden dan ook ze meer last dan voordeel van de harde meewind en werden ze laatste van de 7 PECC-ploegen en daarmee verwezen naar de B-finale; samen met Nereus 2 en Nereus 3. Tijdens de daarop volgende 1000 meter werd de juiste weg ingeslagen. Na een matige start werden de halen steeds beter en werd Nereus 3 in een goede eindsprint ruim geklopt. Dat de roeiers van Nereus 3 daar niet blij mee waren, bleek uit de scheldkanonnade die tot aan de kant te horen viel. Tijdens de 1500m. aan het eind van de middag was het Nereus 2 dat vloekend over de finishlijn kwam. Zij hadden gepland ca. 4 bootlengtes op ons voor te kunnen blijven, maar dit werd er amper één.... In ieder geval 2 gefrustreerde Nereus boten!

Zondag stonden er nog een 2000m. en een 500m. op het programma, in beide gevallen tegen de eerdergenoemde Nereus-ploegen. Tijdens de 2000m. op zondagochtend leken de Nereus-ploegen zich halverwege weg te roeien van Tweedejaars Zwaar, maar met een uitstekende uitsprint wist de boot nog naast Nereus 3 te komen. Helaas werd het toch nèt een derde plek, op 0,4 seconde van Nereus 3 en ruim anderhalve bootlengte op Nereus 2. Overigens was de tweede 1000m. van Tweedejaars Zwaar ruim 2 seconden sneller dan die van de Nereus-ploegen. Tijdens de afsluitende 500m. bleek de start opnieuw een zwak punt, hoewel deze tijdens het weekend duidelijk verbeterd is. In de tweede 250m. bleek echter wederom het enorme eindschot van Tweedejaars Zwaar en werd de achterstand van een taft op Nereus 3 in de laatste 10 halen (!!) omgebogen naar een halve bootlengte voorsprong! Nereus 2 lag er nog een nèt een bootlengte voor.

Al met al leverde dit Okeanos Tweedejaars Zwaar een 6e plek op voor de PECC. Tevens lieten de roeiers zien dat ze duidelijk progressie hadden gemaakt in de vier zonder, terwijl het weer zeker niet in hun voordeel sprak. Tijdens de Martini/NK zal wederom in de 4- worden gevaren.

Uitslagen tijdens de Hollandia 2001
H4- PECC


Nr

Ploeg

1900m.

1000m.

1500m.

2000m.

500m.

Punten

Stand PECC

1

Nereus 1 6'08,06" 3'00,17" 4'40,82 6'18,45" 1'26,24" 12 ?

2

Aegir 6'09,29" 3'03,36" 4'42,04" 6'20,90" 1'28,25" 10 ?

3

Gyas 6'11,99" 3'01,23" 4'44,00" 6'23,52" 1'26,55" 9 ?

4

Skoll 6'16,55" 3'08,06" 4'50,79" 6'21,76" 1'30,69" 8 ?

5

Nereus 2 6'23,85" 3'08,84" 4'51,94" 6'31,75" 1'29,17" 7 ?

6

Okeanos

6'36,99" 3''14,47" 4'52,88" 6'35,20" 1'31,74" 6 ?

7

Nereus 3

6'29,31" 3'18,38" 4'53,42" 6'34,81" 1'32,76" 5 ?Nieuw Damesch Dubbel (ultimo april 2001)

Na het uiteenvallen van de Okeanos Damesch Acht door een blessure van Paula, werd een vier gevormd (met 5 roulerende roeisters) en ontstond er tevens een enthousiaste dubbeltwee, met Leontine Loeber en Carolijne Sturm. Even leken er nog mogelijkheden voor een combinatie met Asopos of Skoll, maar uiteindelijk kozen de dames voor de dubbeltwee.

Zie ook: Homepage Eerstejaars Dames Dubbeltwee


Blauwvinger sneuvelt (26 april 2001)

Hoewel de Blauwvinger als 2- vorig jaar één van de eerste blikken van 2JZ opleverde, was het tot nu toe alleen maar ellende met deze boot. Reeds 3x was de boot vanwege losgeraakte en/of gebroken binten ingeleverd ter reparatie bij materiaalcommissaris Sandra. Nu de boot wederom ter reparatie ingeleverd is, kan deze direct afgeriggerd en opgeborgen worden. Tweedejaars zwaar zal zich nu op de 4- (of wellicht de 4+) gaan richten.


Teleurstellende resultaten Randstad Regatta (21/22 april 2001)

Deze eerste 'echte' roeiwedstrijd van het seizoen speelde zich af op de roeibaan in Harkstede, vlak boven de stad Groningen. Op vrijdag propten de roeiers zich daarom in de Mercedes en vertrokken naar Scharmer, een dorpje pal naast Harkstede, alwaar enkele huisjes afgehuurd waren. Het bleek een behoorlijk luxe huisje te zijn, met 6 bedden, een TV, magnetron, koelkast, etc.

Op zaterdag werd er deelgenomen aan de Pink Elephant Challenge Cup (PECC) in de Senioren A vierzonder. Hiertoe moest onder andere tegen bondsroeiers gestart worden, waaronder een 4- met mijn ex-Euros pupil Erwin Heeringa; tegenwoordig uitkomend voor Willem III. Dat dit veld nog een maatje te groot voor de heren van tweedejaars zwaar is, werd pijnlijk duidelijk met een laatste plaats van 11 deelnemende ploegen.
Op zondag werd er gevaren in het overgangsveld, eveneens vierzonder. Er waren ditmaal slechts 5 deelnemende ploegen en daarmee was er een directe finale zonder voorwedstrijden. 's Ochtends werd er nog even getraind om te werken aan de verbeterpunten van de dag ervoor. In de finale ging het roeitechnisch beter, alleen gooide een zwalkend Triton nog wat roet in het eten. Overigens werd dit veld gedomineerd door ploegen met ouderejaars roeiers die bijvoorbeeld deelnamen aan de afgelopen FISU wereldkampioenschappen. Dit was echter niet genoeg om te kunnen spreken van verzachtende omstandigheden voor een teleurstellende prestatie.

Het is vooralsnog duidelijk dat de vele wisselingen qua boottype in een kort tijdsbestek (Winterwedstrijden 2-/4+, Head/Heineken 8+, Varsity 4+, Randstad 4-) niet probleemloos gegaan zijn. Na de Randstad zal hoofdzakelijk in de tweezonder gevaren worden, met als doel goede prestaties tijdens de Hollandia en bovenal de Martini over een maand.

SA4- Okeanos
Pink Elephant Challenge Cup


 


$   De Varsity    $

(zondag 8 april 2001 op het Amsterdam-Rijn kanaal ter hoogte van Houten)


De dag van de waarheid. Chef d'equipe Riemer Smink haalde de ploeg zondagochtend op en zo reden zij rond half negen richting Houten. Onderweg ontvingen ze nog extra inspriratie in de vorm van een SMS-bericht van Erik Landman uit Australië. Rond 11 uur was het dan zover. Hoewel het programma al zo'n 20 minuten achter liep, werden uiteraard de Oude Vier voorwedstrijden wel op het geplande tijdstip gestart. Overigens zonder de Oude Vier van Aegir, die zonder stuurman bij het vlot lag te wachten.... Vanwege het MKZ-verhaal mocht er niet meegefietst worden langs de baan, waardoor alleen de laatste meters van de race goed gevolgd kon worden. Het bleek dat een te rustige start de Oude Vier van Okeanos de kop gekost had. Weliswaar werd er zeker in de 2e kilometer volgens de roeiers zeer hard en goed geroeid, maar de bootlengte die ze in de start weggaven was er aan het einde nog steeds. Uiteindelijk werd de Oude Vier van Okeanos 5e. Overigens slechts 4 seconden achter Njord, een ruime bootlengte, dat wel door mocht naar de finale als snelste 4e. Over de gevaren tijd bestaat nog enige twijfel, aangezien er na de wedstrijd een tijd van 6'28" hing, terwijl er op het internet staat 6'43".

De finale werd overigens gewonnen door het corporale Skadi, als verrasende outsider. Hiermee werden de knorrige blikhoeren van Thêta aardig op hun nummer gezet. De ter beschikking gestelde ton van de Universiteit van Eindhoven had in ieder geval geen sportief succes opgeleverd. Van tevoren werd Thêta (uiteindelijk 3e) als favoriet gezien, met daarna Nereus (2e) en Laga (4e) als mogelijke kanshebbers.

Hoe dan ook, hiermee kwam een eind aan een drukke en zeer leerzame periode van 6 weken voor Tweedejaars Zwaar. Na de Winterwedstrijden, de Heineken, de Head, het trainingsweekend van de bond in Enschede en de Varsity zal er even wat gas terug genomen worden om vervolgens de 4- weer over het water te doen schieten.

Zonder iemand te kort willen doen zou ik tenslotte graag willen bedanken: Pepijn Paanen voor zijn meeroeien in de Oude Vier, het bestuur der R.S.V.U. Okeanos voor diverse activiteiten, de Eerstejaars Damesch voor hun kookkunsten en gezelligheid, alle oud-Oude Vier roeiers voor de door hun getoonde interesse en natuurlijk alle Okeanos-supporters die in Houten aanwezig waren.

En nog steeds denk ik:........ Okeanos wint de Varsity!

(zie ook bericht voor CMG)


Zaterdag (7 april 2001)

Het traditionele biefstukken eten met de coaches. Op de avond voorafgaand aan de wedstrijd moest er even ontspanning zijn met een dineetje en een videootje. Dus kwamen alle roeiers, stuur, coaches en het begeleidingsteam tezamen in Amsterdam-Zuidoost, nabij de wonderschone Gaasperplas. Na het stokbrood met brie stond er op het menu bloemkool, boontjes, pommes a part, diverse sauzen en natuurlijk de onvermijdelijke biefstukken! Naar oud-Enschedees gebruik waren er voor de 4 roeiers van de Oude Vier zelfs 2 biefstukken per persoon. Na het eten werd nog even haarscherp gelet op de details van de meegebrachte video 'Oral Madness'; een korte filmpje waarbij het verhaal verder weinig om het lijf had. Daarna werd het reisschema voor de volgende ochtend vastgelegd en vertrok een ieder naar huis. Het supreme moment naderde met rasse schreden....


Vrijdag (6 april 2001)

Nog vermoeid van de trainingen van de dagen ervoor, het eten met de Damesch en het zeer vroege tijdstip, werd er vrijdagochtend een korte training gedraaid met een paar startjes. Het was goed dat Sandra niet in de buurt was, want als materiaalcommissaris zou zij waarschijnlijk wel over een vaarverbod nagedacht hebben in verband met de harde wind. Na de training werd de boot afgeriggerd en gepoetst en alles is nu in gereedheid voor het spektakelstuk van komend weekend: den Ouden Vier op de Varsity! Nu relaxen tot de wedstrijd.

's Avonds was het diner met de oud-Oude Vier roeiers gepland; hopelijk de geboorte van een nieuwe traditie rondom den Ouden Vier. In Oudekerk aan de Amstel waren bijna alle oud-Oude Vier roeiers en stuurtjes van Okeanos aanwezig, van Henk-Jan Zwolle uit de winnende Oude Vier tot stuurvrouw Inge Thiescheffer. Er werd uitgebreid getafeld en de verhalen van weleer werden voor de zoveelste keer operakeld. Wellicht soms wat aangedikt, maar desalniettemin prachtige verhalen voor de roeiers van de huidige Oude Vier. Tevens presenteerden de huidige roeiers en stuurvrouw van de Oude Vier zich. Stuurvrouw Binh Thang vertelde over nieuwe sponsormogelijkheden, Maarten kondigde aan nu eindelijk eens definitief met volleyballen te kappen, Pepijn Paanen drukte de huidige Oude Vier op het hart zich ook in komende jaren sterk voor het voortzetten van de Varsity-traditie binnen Okeanos in te zetten, Erik Jan vertelde desgevraagd wat hij 17 jaar geleden deed en tenslotte bedankte Pasqual iedereen die zich ingezet had voor den Ouden Vier 2001.


Donderdag (5 april 2001)

Op de planning stond natuurlijk het door de Eerstejaars Damesch verzorgde eten! Voor zware mannen zeer belangrijk, maar eerst moesten er nog een achttal 2000m.'s steady state op tempo 22 gevaren worden. Om 19:00 uur stapten zowel de Oude Vier als de Jonge Vier in hun boot en voeren weg van de vlotten. Eerst natuurlijk een 1000m. tubben en daarna continu roeien op tempo 22, rondmaken en weer verder op tempo 22, etc.... Een geestdodende training, maar als het ritmisch goed loopt nog niet eens zo moeilijk. Een subdoelstelling was het 'lappen' van de Jonge Vier, oftwel het inhalen van de Jonge Vier. Na twee-en-een-halve Bosbaan op een neer geroeid te zijn was dit doel bereikt en werd besloten het resterende deel te sparren met de Jonge Vier; zij wilden 750m.'s maximaal doen. De Jonge Vier met vliegende start, de Oude Vier met een normale start. De eerste keer moest de Oude Vier de Jonge Vier na de start inhalen, vervolgens ernaast blijven in de eerste 250m. en dan knallen in de resterende 500m. Met name het tweede interval ging goed, toen de Oude Vier zich in tempo 34 wegtrapte van de Jonge Vier. De tweede keer werd het startverschil opgevoerd tot 15-20 seconden, om ervoor te zorgen dat de Jonge Vier haar vechtlust tot het einde kon tonen en de Oude Vier zich moest bewijzen op de 750m. Uiteindelijk was het verschil na 750m. roeien een kleine bootlengte in het voordeel van de ruim eerder gestarte Jonge Vier.

Daarna keerde de Oude Vier om en roeide bijna 2x zo snel dan op de 750m.'s terug richting het vlot, want de Eerstejaars Damesch waren zich aan het uitsloven om een goed maal voor de mannen te bereiden! En dan wil iedere zware roeier natuurlijk wel wat harder trappen..... En het zou een overheerlijke maaltijd worden! Als voorgerecht serveerden de Damesch een 'Zware Ballen soep', die naast wat lichte pikken balletjes, inderdaad zeer zware ballen bevatte. Vervolgens een overheerlijke rood-boven-groene pasta-maaltijd en tenslotte, om in stijl te blijven, een heerlijk rood-boven-groen toetje met vruchten. Tijdens het toetje werden tevens de sokken voor de Oude Vier uitgereikt. Eén rode sok per roeier en momenteel vraagt een menigeen zich af hoe en waar de sok gedragen zal gaan worden....

Eerstejaars Damesch,
als jullie net zo roeien als jullie koken,
dan is het in ieder geval heerlijk om naar te kijken!

De avond werd afgesloten met een kop koffie en thee, nadat de roeiers van de Oude Vier op ietwat stuntelige wijze een kleine attentie hadden aangeboden. Gelukkig dat de heren zich doorgaans in de boot beter bewijzen dan op het land. Al met al een zeer geslaagde avond met de Eerstejaars Damesch en aangezien het nu reeds vrijdagochtend 0:20 uur is en er vanochtend weer om 6:45 uur een training voor de Oude Vier op het programma staat, wil ik nog zeggen:

Eerstejaars Damesch bedankt namens den Ouden Vier!

En ik neem aan dat de heren van Tweedejaars Zwaar deze actie van jullie tijdens het seizoen nog wel eens willen compenseren, als dank voor de moeite die jullie genomen hebben om de Oude Vier te helpen aan een overwinning. Maar een beetje aandrang kan nooit kwaad..... Tot zondag!!


Woensdag (4 april 2001)

Op de planning stond een stevige training met 4x 2000m. intensief, 80-90% op tempo 30. Bij aankomst op de Bosbaan dreigde alles door een vaarverbod echter niet door te gaan. Er stond een harde westenwind in het verlengde van de baan, die voor de nodige golfslag zorgde. Maar de Oude Vier moet juist wel wat ruw water aan kunnen..... Gelukkig constateerde ook Sandra op dat moment dat het wel weer mogelijk was om te roeien. Dus het nobele viertal legde de Noblesse Oblige in het water en begon zijn training op het woelige water. Eerst even tubbend door de golven rond de vlotten ploegend, toen even lekker met de wind mee een trap/hang-cyclus en daarna nog enkele langere stukken intensief, varierend van 1000m. tegen de wind in beuken tot 1750m. met start en harde meewind. Overigens verliepen de intensieve stukken die in de golven gevaren werden best goed, zeker nadat de roeiers door kregen dat met wind mee roeien wel heel wat anders is dan beuken tegen de wind in!


Dinsdag (3 april 2001)

De eerste echte ontbering voor de Oude Vier: een training in de vroege ochtenduren om 6:45 uur.... Uiteraard was dit geen probleem voor de ploeg en ook de harde wind en golven leken de ploeg absoluut niet te deren. Het betrof een rustige technische training met wat stayerwerk. Na de training vertrok een ieder weer naar zijn of haar werk, studieplek of huis.

Later op de dag was de Oude Vier inclusief coaches en chefs d'equipe uitgenodigd bij het bestuur der R.S.V.U. Okeanos, alwaar men zich, na een bemoedigende toespraak van de praeses, tegoed deed aan een heerlijk 3 gangen menu gekookt door Ymke en Sandra.


Maandag (2 april 2001)

Maadag werd de tweede training van den Ouden Vier gedaan onder ideale omstandigheden. Terwijl diverse Okeanieden langs of op het water van de Bosbaan genoten van het warme lenteweer, werkte den Ouden Vier aan haar sprintcapaciteit. Na een korte inroeiperiode en een paar tempoversnellingen op halve bank moesten er nog 10 250m.'s gesprint worden; IV(10x250)36. Deze werden afgelegd in 45 tot 48 seconden, bij tempi tussen 34 en 38 slagen per minuut. De allerlaatste werd zelfs bijna de 40 slagen per minuut gehaald! In vergelijking met vorig seizoen zien we dat meer dan de helft van de 250m.'s harder ging dan het toenmalige PR: 47'28".


Week van de waarheid voor den Ouden Vier 2001 (1 april 2001)

Na een zwaar trainingskamp van de roeibond in Enschede is den Ouden Vier 2001 van de R.S.V.U. Okeanos begonnen aan zijn laatste week van voorbereidingen op het hoofdnummer van de Varsity. In Enschede werd tevens de concurrentie van Euros bekeken en gepraat met de roeimagier uit het oosten, Rutger Roell. De loting voor de voorwedstrijden is als volgt:

11:00 Oude Vier Voorwedstrijd 1 (1e drie en snelste 4e naar finale)

 1. Okeanos
 2. Njord
 3. Euros
 4. Laga
 5. Nereus
 6. Argo

11:05 Oude Vier Voorwedstrijd 2 (1e drie en snelste 4e naar finale)

 1. Theta
 2. Triton
 3. Skadi
 4. Orca
 5. Aegir

Op het eerste gezicht geen makkelijke loting, aangezien Laga en Nereus toch met ploegen van formaat komen en in de 2e voorwedstrijd alleen Theta een duidelijke favoriet lijkt. Daarentegen is de ligging naast Njord en Euros gunstig en kan tevens het hebben van baan 1 een voordeel zijn.


Martijn geblesseerd uit den Ouden Vier! (28 maart 2001)

Helaas! Martijn van Straten, de 'coming man' uit het motorblok van den Ouden Vier van Okeanos 2001, zal de Varsity als roeier moeten missen. Weliswaar gaat het met de dag beter met zijn pols- en rugblessures, maar het coachkader heeft besloten hem te ontzien van een dergelijke krachtsinspanning. De Heineken Roeivierkamp zag hij aan zich voorbij gaan door een polsblessure. Vervolgens hield hij dermate veel pijn in zijn nek en rug over aan een behandeling van een fysiotherapeut voor de desbetreffende polsblessure, dat ook de Head of the River Amstel niet meegeroeid kon worden. Momenteel gaat het met de dag beter en roeit hij sporadisch al weer, maar slechts met een zeer lage intensiteit.
Als vervanger voor Martijn is Pepijn Paanen, coach van de eerstejaars zware 5,6,7,...., aangetrokken en het coachkader is daar zeer tevreden mee! Tenslotte was Pepijn de roeiers van den Ouden Vier nét te snel af tijdens de OEK en tevens nemen ze met Pepijn een hoop ervaring mee in de boot. Hij werd vorig jaar, tijdens de 117e editie van de Varsity, nog zeer verdienstelijk 3e in het hoofdnummer. Van een echte verzwakking kunnen we dus zeker niet spreken!
Het komend weekend zal Tweedejaars Zwaar eerst nog deelnemen aan het 'Development Camp' in Enschede, de plaats waar hun hoofdcoach zijn roots op roeigebied heeft liggen. Tijdens dit trainingskamp van de bond zal zowel op vrijdag als op zaterdag 2x in de acht geroeid worden, met ondermeer (Oude Vier) roeiers van Aegir en Triton. De zondag zal er weer 2x in Amsterdam in de 4+ geroeid worden, want de Varsity nadert al met rasse schreden!

N.B. Martijn is ondertussen geswitched naar een andere fysiotherapeut....


Berichten over de periode augustus 2000 t/m maart 2001

Berichten over de periode januari 2000 t/m juli 2000